Projecten

Wanneer moet je een leiding vervangen?

Wanneer moet je een leiding vervangen

Een leiding gaat niet voor eeuwig mee. Vooral oudere leidingen moeten op een gegeven moment vervangen worden. Echter gaat niet elke waterleiding even lang mee als de ander. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. Hierdoor weet je wanneer een leiding vervangen moet worden.

De houdbaarheid van een leiding

Tegenwoordig worden de meeste leidingen gemaakt van plastic. De plastic buizen hebben een houdbaarheid van ongeveer 50 jaar. Hierdoor kun je erg lang met deze buizen. Echter zijn er ook andere soorten buizen die eerder vervangen moeten worden.

Vooral in de jaren ’80 en ’90 werd er veel gebruik gemaakt van koperen of stalen leidingen. De houdbaarheid van deze leidingen is een stuk minder lang. Deze kunnen namelijk 30 jaar lang mee. De koperen of stalen leidingen die vandaag de dag nog te vinden zijn, zijn meestal al aan vervanging toe.

Leidingen eerder vervangen

Het is soms nodig om leidingen eerder te vervangen. Op het moment dat een loodgieter of een andere expert geconstateerd heeft dat de leidingen vervangen moeten worden, is het belangrijk om hier naar te luisteren. Een loodgieter kan direct bepalen of een leiding vervangen moet worden.

Vooral leidingen van staal die verzinkt zijn, zullen snel vervangen moeten worden. Dit heeft vooral te maken met roest. Er zullen namelijk rode roestdeeltjes in het water en van de leidingen af komen. Een loodgieter zal dit direct zien.

Ook leidingen die van lood gemaakt zijn moeten direct vervangen worden. Als een loodgieter ziet dat leidingen van lood gemaakt zijn, zullen ze direct actie ondernemen. Dit heeft ermee te maken dat lood erg giftig is als je het binnen krijgt. Vooral als er kinderen in een huis wonen is het belangrijk om deze leidingen direct te vervangen.